سومین همایش خیر ماندگار برگزار شد

سومین همایش خیر ماندگار برگزار شد

سومین همایش خیر ماندگار با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین سعیدرضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت‌الاسلام سید مهدی خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و فعالان عرصه امور خیر و کارآفرینی برگزار شد.

به گزارش ایسنا، در این مراسم محمد صالح طیب‌نیا رئیس سومین همایش خیر ماندگار با ارائه گزارشی از تاریخچه وقف در کشور ایران، اظهار کرد: وقف تاریخچه بسیار قدیمی دارد و از زمان پیامبر اکرم(ص) نهادهای آن شکل گرفته است، در برهه‌ای زمان تدابیری مثل خمس، ذکات، قربانی و… بسیار در بلاد اسلامی توسعه پیدا کرد و به بخشی از زندگی مردم‌ تبدیل شد. بسیاری از شهرهای کشور ما کلا موقوفه است و همه مردم شهر از منافع وقف بهره می‌بردند.

وی ادامه داد: متاسفانه در دو قرن اخیر وقف افول پیدا کرده و از حالت مردمی به شکل سازمانی تبدیل شده است، بسیاری از متفکران قرن۲۱ را توسعه سازمان‌های مردم نهاد قرار دادند به این معنا که دولت‌ها تسلط‌شان رو به افول است و نهادهای خصوصی کارایی کافی را ندارد، اما بخش سوم یعنی سازمان‌های مردم نهاد کارایی بیشتر و روند اقتصادی بهتری خواهند داشت.

طیب‌نیا تاکید کرد: تعداد سازمان‌های مردم نهاد در دنیا بیش از ۱۰میلیون است که بیشتر آنها پس از سال ۲۰۰۰میلادی شکل گرفته است، هند، آمریکا و سپس چین در رتبه‌های اول سازمان‌های مردم نهاد هستند، در ایران هم در یک دهه اخیر این سازمان‌ها رو به رشد است. تعداد خیریه‌ها در ایران نیز براساس آمار رسمی ۱۵هزارتا است، البته این آمار وزارت کشور است اما بسیاری از مراکز خیریه ما مثل موقوفه‌ها و مساجد که دولتی نیستند در این آمار قرار ندارند که با احتساب آنها آمار به ۲۰۰هزار مرکز خیریه می‌رسد.

وی یادآور شد: پنجمین اقتصاد جهان را سازمان‌های مردم نهاد در اختیار دارد، امروز یکی از مشکلات جوامع و حتی ایران اشتغال است، سازمان‌های مردم نهاد در کشوری مثل هلند ۱۴درصد شاغلین را در بر می‌گیرند که حقوق‌بگیر هستند، البته این جدای از ۱۲میلیون نفری هستند که داوطلبانه کار می‌کنند.

طیب‌نیا با بیان اینکه در سال ۲۰۱۶ در آمریکا ۱۲میلیون نفر در سازمان‌های مردم نهاد مشغول هستند به فعالیت شدند که حقوق نیز دریافت می‌کنند، تصریح کرد: البته بیشتر ثروتمندان بزرگ دنیا امروز یک سازمان خیریه دارند که این یک قدرت را برای آنها ایجاد کرده است و این نقش‌غیرنیکوکارانه خیریه‌ها بزرگ در دوران معاصر یک چالش است، این باعث شده که آن خوشبینی سابق که وجود داشت مورد تردید قرار بگیرد.

وی افزود: امروز خیریه‌هایی با اثربخشی بالا در حوزه پژوهش، سیاست‌گذاری، تکنولوژی، آموزش و حوزه سلامت وجود دارند، ما در امر خیریه در قسمت کلان با چالش‌هایی چون وابستگی تحولات اجتماعی و فرهنگی کشورها به یکدیگر، عدم جداسازی خیریه‌ها از سایر نهادهای مدنی، کاهش اقتدار دولت‌ها و افزایش قدرت نهادهای مردمی، سرعت بالای تحولات اجتماعی و در عین حال پیچیده شدن مسائل جوامع و اثربخشی بالای فعالیت خیریه‌ها مواجه هستیم.

طیب‌نیا ابراز کرد: در ایران نیز امور خیر با چالش‌های حکمرانی، عدم شناخت نخبگان از حوزه خیریه، فقدان نهاد واحد جهت سیاست‌گذاری، فقدان نهادی صدور مجوز، ضعف و ناکارآمدی و عدم آمار دقیق از اتفاقات مرتبط با امور خیر روبرو است. با این وجود برای عصر جدید باید تولید دانش تخصصی امر خیر و مشارکت اجتماعی، تربیت نیروی متخصص، اصلاح الگوی حکمرانی امر خیر در سطح کلان و ترویج و فرهنگ‌سازی امر خیر و مشارکت‌های اجتماعی را مدنظر قرار دهیم.

در ادامه این مراسم محمدرضا دیانی رئیس مجمع کارآفرینان کشور نیز با بیان اینکه مهم‌ترین کار خیر تولید ثروت است، گفت: ثروت در جریان خود فقر را از بین می‌برد، توجه به کارآفرینی و تولید ثروت منشا آن از اهل‌بیت(ع) می‌آید، اینکه ما به اموال دولتی رجوع و آن را تقسیم کنیم یک امر طبیعی است اما تولید ثروت و توزیع آن درست است، حضرت علی(ع) باتوجه به باغ‌هایی که در آن کشاورزی می‌کردند هم تولید کار و هم ثروت را داشته و از محل درآمد آن به دیگران کمک می‌کردند.

وی ادامه داد: یکی از توجه‌های ما باید این باشد که به جای انباشت ثروت به سمت تولید آن برویم، امروز خیلی از مردم به دنبال انباشت طلا، سکه و دلار هستند در حالی که این رویه درست نیست، اگر تولید ثروت و کارآفرینی شکل بگیرد قطعا رویکرد ما نسبت به امور خیر عوض خواهد شد.

رئیس مجمع کارآفرینان کشور ابراز کرد: اگر واقعا فرهنگ عمومی خود را به این سمت ببریم که جایگاه ویژه‌ای برای جهادگران عرصه کار، تولید و اشتغال قائل باشیم بزرگ‌ترین کار خیر را کرده‌ایم، درست است که باید برای جهادگران امنیت و علم ارزش قائل باشیم اما جهادگران کارآفرین را هم نباید فراموش کرد.

دیانی افزود: نگاه‌های جدید به عرصه وقف بسیار مهم است، تولید ثروت جز ارزش‌های ملی ما نیست زیرا شاخص‌های آن تعریف نشده است، موضوع دیگر در کنار تولید ثروت بحث توزیع ثروت است، امروز مراجع عظام تقلید و رهبر معظم انقلاب معتقد هستند کسانی که می‌خواهند وقف کنند باید در جهت مسیر و نظر خود واقف باشد، یکی از کارهای ما در توسعه امر خیر این است که زمینه‌سازی برای انجام امور خیر به سلیقه خود مردم را داشته باشیم. همچنین با یک راهبرد علمی باید مردمی‌که می‌خواهند کار وقف کنند به سمت کارهای اولویت‌دار هدایت کنیم.

وی اضافه کرد: یکی از مهم‌ترین کارهای خیر توجه به خردمندی است، هرگاه جامعه خردمند شود بسیاری از موضوعات همچون تولید و توزیع ثروت هم درست خواهد شد.

مهدی طغیانی نماینده مجلس شورای اسلامی نیز در ادامه این مراسم با بیان اینکه برخی راه برون‌رفت از مشکلات اقتصادی را مردمی کردن آن می‌دانند، گفت: متاسفانه در کشور ما در مورد خیر که به نقش‌آفرینی در اقتصاد کمک می‌کند پراکندگی قوانین داریم و باعث شده که این حوزه رشد نکند.

وی یادآور شد: برای مثال در نظام مالیاتی با بستن مالیات‌های سنگین برای منافعی که از خیریه حاصل می‌شود مانع ایجاد می‌کنیم و نمی‌گذاریم که پیشرفت و توسعه برای آن بخش حاصل شود، البته در مجلس سعی داریم در نوع مجوزدهی، حسابرسی و شفافیت در امور خیریه قائده‌گذاری داشته باشیم. تلاش نمایندگان بر این است هرچه زودتر یک قائده درست برای امور خیر و سپس افتصاد مردمی را داشته باشیم که یک رکن برای اقتصاد مقاومتی به شمار می‌رود.

در پایان این مراسم دو کتاب با عنوان «معماران عصر جدید» و «سرمایه‌های ماندگار» رونمایی شد.

انتهای پیام

منبع:ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید