خسارت 199.5 میلیارد تومانی باران و تگرگ به کشاورزی منطقه ترشیز
ایسنا/خراسان رضوی وقوع سیل از آغاز سال جاری تاکنون در نقاط مختلف استان از جمله منطقه ترشیز که شامل شهرستانهای کاشمر، خلیلآباد و بردسکن میشود، خسارتهای زیادی به اراضی کشاورزی وارد کرده است.
بر اساس جدیدترین آمار ارائه شده، بارندگی، تگرگ و سیل اخیر تاکنون 199.5 میلیارد تومان خسارت به بخش کشاورزی در سه شهرستان کاشمر، بردسکن و خلیلآباد استان خراسان رضوی وارد کرده است.
عمده خسارتها به بخشهای زراعی، باغی، و منابع آبی شامل قنات، زمین و راههای روستایی بوده است.
خسارت 107 میلیارد تومانی تگرگ و طوفان به باغها و مزارع خلیلآباد
در همین خصوص مدیر جهاد کشاورزی خلیلآباد که بیشترین خسارت ناشی از بارندگیهای چند روز گذشته به کشاورزان این منطقه وارد شده است به ایسنا گفت: اگرچه طی چند روز گذشته در شهرستان خلیلآباد سیلی نداشتیم اما بر اثر بارش تگرگ به حدود 7 هزار هکتار سطح زیر کشت محصولات زراعی و باغی خسارت وارد شده که 5700 هکتار آن مربوط به باغهای انگور، 136 هکتار باغهای گوجه سبز، 970 هکتار مزارع زیره و 50 هکتار مربوط به مزارع جو و گندم بوده است.
محمود شبان عنوان کرد: بیشترین درصد خسارت وارده به باغهای انگور و بین 10 تا 90 درصد بوده که در مجموع به طور میانگین به باغهای انگور شهرستان 31 درصد خسارت وارد شده است.
وی ادامه داد: دامنه خسارتها در سطح شهرستان بسیار بالا بوده به طوریکه تاکنون چنین تگرگ بیسابقهای که تمام سطح شهرستان را در بر بگیرد، نداشتهایم. هر چند در تگرگ اخیر به اکثر باغها خسارت وارد شده اما درصد آن متفاوت است.
مدیر جهاد کشاورزی خلیلآباد مطرح کرد: بر اثر تگرگ و طوفان 107 میلیارد تومان به باغها و مزارع شهرستان خسارت وارد شده که فقط 99 میلیارد تومان آن به محصول انگور و باقی خسارتهای وارده به محصول زیره، درختان گوجه سبز، گندم و جو بوده است.
وی با بیان اینکه متوسط عملکرد باغهای انگور در شهرستان 22 تن در هکتار است که بر اثر تگرگ اخیر تاکنون 31 درصد کاهش محصول را داریم، به وضعیت بیمه محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: در سطح استان خراسان بیشترین سطح بیمه باغهای انگور مربوط به این شهرستان است. هرچند در حال حاضر بیش از 2500 هکتار از باغهای انگور بیمه هستند اما سطح تعهد بیمه بسیار ناچیز است.
شبان عنوان کرد: در هر هکتار بین 10 تا 12 میلیون تومان بابت تعهد بیمه پرداخت میشود که آن هم اگر 100 درصد باغ از بین برود این مبلغ پرداخت میگردد، که در برابر یک هکتار باغ انگور بسیار ناچیز بوده و این موجب میشود بهرهبرداران تمایلی به بیمه کردن باغها نداشته باشند.
وی کل سطح زیر کشت باغهای شهرستان را 16 هزار و 700 هکتار اعلام نمود و افزود: اگرچه تغییر الگوی کشت یک شبه امکان پذیر نیست، اما چند طرح را در دستور کار داریم که تغییر رقم انگور شهرستان از آن جمله است.
شبان ترویج کشت گیاهان دارویی و کشتهای گلخانهای را از دیگر برنامههای در دست اقدام برای تغییر الگوی کشت ذکر کرد و گفت: از سال گذشته 11 هکتار سطح تعهد گلخانه بوده که 7 هکتار آن تحقق یافته و باقی تا پایان تیرماه انجام خواهد شد.
شبان یادآور شد: اکنون 12 هزار و 400 بهرهبردار بخش کشاورزی در شهرستان خلیلآباد فعال هستند.
خسارت 10 تا 80 درصدی به باغها و مزارع کاشمر
مدیر جهاد کشاورزی کاشمر نیز به ایسنا گفت: در پی بارش تگرگ در بخش مرکزی شهرستان کاشمر و بارش برف در بخش کوهسرخ، خسارت سرمازدگی و تگرگ به باغها و مزارع وارد شد.
حسین محمدی افزود: تگرگ یکی از پدیدههایی است که دارای طول عمر بسیار کوتاه بوده و در پهنههای کوچکی رخ میدهد، با این وجود خسارات زیادی را به محصولات زراعی به ویژه باغها در فصول انتقالی از جمله فصل بهار وارد میکند.
وی مطرح کرد: با توجه به بازدید کارشناسان جهاد کشاورزی از باغها و مزارع، میزان خسارت فیزیکی ناشی از بارش برف و تگرگ از 10 تا 80 درصد و میزان ریالی آن حدود 86 میلیارد تومان برآورد میشود.
محمدی عنوان کرد: با توجه به ثبت دمای منفی 2 تا منفی 4 درجه سانتیگراد در ریوش و سایر روستاهای بخش کوهسرخ، پیشبینی میشود مزارع و باغها دچار سرمازدگی شده باشند که برآورد خسارت آن در روزهای آتی قابل ملاحظه بوده و به محض فراهم شدن شرایط اعلام خواهد شد.
وی ادامه داد: در بخش مرکزی کاشمر میزان خسارات وارد شده به باغهای انگور در سطح 3300 هکتار به میزان 32 درصد و مبلغ 77 میلیارد تومان، مزارع زیره آبی و دیم در سطح 780 هکتار به میزان 30 درصد و مبلغ یک میلیارد و 800 میلیون تومان، گوجه سبز در سطح 90 هکتار و میزان 75 درصد به مبلغ دو میلیارد و 200 میلیون تومان، طالبی در سطح 600 هکتار به میزان 15 درصد و مبلغی در حدود 4 میلیارد و 500 میلیون تومان برآورد گردید.
محمدی اظهار کرد: بر اثر بارش تگرگ و وزش باد شدید اخیر 25 درصد پوشش گلخانههای شهرستان نیز به میزان 25 درصد و مبلغ 200 میلیون تومان خسارت دیدهاند.
وی گفت: مجموع خسارات وارده در اثر بارش تگرگ و باد شدید روزهای اخیر در مجموع حدود 86 میلیارد تومان بوده است.
خسارت 6 میلیارد و 500 میلیون تومانی به باغها و مزارع بردسکن
مدیر جهاد کشاورزی بردسکن نیز در خصوص خسارتهای وارد شده به باغها و مزارع شهرستان به ایسنا گفت: با وجود اینکه بیشترین بارندگی منطقه را در بردسکن داشتیم اما کمترین خسارت به باغها و مزارع این شهرستان وارد شد.
علیرضا مهمیز با بیان اینکه خسارت وارد شده در حد 10 تا 20 درصد بوده که به مزارع زیره، باغهای انار و انگور وارد شده است، مطرح کرد: بر اثر سیلاب به برخی از قناتهای منطقه کوهپایه خسارت وارد شده است.
وی عنوان کرد: در مجموع به یک هزار و 130 هکتار از باغهای انار، انگور، بادام و مزارع زیره، گندم، جو و 20 رشته قنات خسارت وارد شده که رقم خسارت بالغ بر 6 میلیارد و 500 میلیون تومان بوده است.
مدیر جهاد کشاورزی بردسکن افزود: 300 هکتار از 2500 هکتار سطح زیر کشت زیره و 400 هکتار از یک هزار و 700 هکتار انار، دچار خسارت شده است.
وی با بیان اینکه فقط 15 تا 20 درصد از 28 هزار هکتار محصولات زراعی و باغی بیمه هستند، تعداد بهرهبرداران کشاورزی و دامی شهرستان را 12 هزار و 132 نفر اعلام نمود.
خسارت 650 میلیون تومانی به راههای سه شهرستان
علاوه بر خسارات وارد شده به باغها و مزارع، رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جادهای شهرستانهای کاشمر و خلیلآباد نیز از وارد شدن خسارت یک صد و 50 میلیون تومانی بر اثر بارندگیهای اخیر به راههای حوزه استحفاظی شهرستان خبر داد.
مهدی حقیقی بیان کرد: عمده خسارتها شامل آب بردگی در محور نیشایور و تخریب آبنمای اسحاقآباد است که در حال حاضر با تلاش نیروهای راهداری تردد به صورت عادی و ایمن در کلیه محورها جریان دارد.
همچنین رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جادهای بردسکن مطرح کرد: بر اثر بارش باران خسارت 500 میلیون تومانی به راههای 10 روستای کوهپایهای وارد شد، همچنین تخریب بیش از 40 کیلومتر راه روستایی، آب گرفتگی، 8 مورد ابنیه فنی، تخریب آبنما و نیز خسارت به راههای روستایی عشایری در منطقه آق مهدی و کلاته جمعه از دیگر موارد خسارت به مجموعه حوزه راه در بردسکن است.
علیاکبر یوسفیان گفت: بیشترین میزان خسارت وارد شده به راههای آسفالته و ابنیه فنی مربوط به منطقه کوهپایهای و راه آسفالته بیارجمند به انابد بردسکن بوده که این خسارت بیش از 3 میلیارد ریال است.
رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جادهای بردسکن بیان کرد: در رابطه با آسیب به راههای شوسه، بیشترین خسارت به 40 کیلومتر از راههای شوسه این شهرستان وارد شده است.
انتهای پیام