تاکید رئیس سازمان شهرداریها بر اجرای بهینه طرح تفکیک پسماند از مبدا
رییس سازمان شهرداری ها و دهیاری ها با انتشار پیامی به مناسبت روز زمین پاک بر ضرورت انجام مطالعات کاربردی، فرهنگسازی و اجرای بهینه طرحهای تفکیک از مبدا و حمایت از مشارکت بخش خصوصی در عرصه مدیریت پسماند تاکید کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور، در پیام مهدی جمالینژاد آمده است: «همه ساله در جهان در روز دوم اردیبهشت ماه، مراسمی با نام زمین پاک برگزار میشود که فلسفه آن پاک نگهداشتن زمین از آلودگی و پاکسازی آن از آلایندههاست. روز زمین، روزی برای افزایش آگاهی و قدردانی نسبت به محیط زیست کره زمین است. در کشور ما هم همزمان با دیگر کشورهای جهان هفته زمین پاک از روز دوم اردیبهشت به مدت یک هفته در سراسر کشور برپا می شود و نخستین روز این هفته به نام «روز زمین پاک» نامگذاری شده است.
طی سالهای اخیر و با توجه به اقداماتی که از سوی دستگاههای اجرایی و نهادهای عمومی غیردولتی انجام شده، شاهد پیشرفتهایی در حوزه مدیریت پسماند بودهایم اما تا رسیدن به جایگاه پایدار در این عرصه فاصله داریم.
هم اکنون حجم عمده پسماندهای عادی را پسماندهای خانگی به خود اختصاص میدهد و جمعآوری و دفع آنها هزینههای زیادی را به مدیریت شهری تحمیل کرده است و وقت بیشتری را از آنها بابت مدیریت آن تا مراکز دفع و دفن میگیرند و به عنوان دغدغه روزانه آنها محسوب میشود. مطابق آمارها روزانه بیش از ۵۸ هزار تن پسماند در کشور تولید می شود و مدیریت صحیح و علمی با این مساله میتواند از شدت معضلات آن بکاهد.
دفن معمولی این حجم از پسماندهای تولیدی موجب بروز سالانه حدود ۴۴۸ هزار میلیارد ریال خسارت زیستمحیطی ناشی اشغال زمین برای دفن، آلودگی آبهای زیر زمینی ناشی از نفوذ شیرابه، تولید گازهای گلخانهای و عدم استفاده مجدد از منابع قابل بازیافت شده که این میزان به غیر از هزینههای درمان ناشی از بروز انواع بیماریها در حوزه سلامت است.
امروزه با رشد شهرنشینی و تغییراتی که در روند زندگی شهرنشینان پدید آمده شاهد بروز تغییرات در نوع و حجم پسماندها هستیم و اگر روزگاری نه چندان دور پسماندهای خانگی که به راحتی و در مدت زمان اندک به چرخه طبیعت باز می گشتند، اما اکنون به پسماندهایی تبدیل شده است که زمانی بسیارطولانی برای بازگشت آنها به این چرخه مورد نیاز است.
ضمن آنکه در حال حاضر شهرها با مشکلاتی در زمینه مدیریت پسماندهای بیمارستانی و الکترونیک رو برو هستند و شاهدیم که روز به روز به حجم اینگونه پسماندها که عدم توجه اصولی و علمی به آنها میتواند سلامت شهروندان را با مشکل مواجه سازد، اضافه میشود که در این خصوص دست اندرکاران امر از جمله در شهرداریها و دهیاریها بایستی به این حوزهها همچنین تلاش برای تغییر الگوی مصرف شهروندان با بهرهگیری از ظرفیتهای سازمانهای مردم نهاد و رسانهها و سایر دستگاههای اجرایی مرتبط توجه کافی داشته باشند.
در این راستا سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور از ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید در سال ۱۳۹۲ تاکنون در زمینه مدیریت پسماند اقدامات مختلفی را انجام داده که برخی از آنها عبارتست از: پرداخت بیش از ۲۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار جهت کمک به طرحهای مدیریت پسماند شهری و روستایی به صورت منطقهای در کشور، پیگیری جهت ایجاد منابع مالی پایدار برای شهرداریها و دهیاریها در قانون بودجه کل کشور (که تدوین و تصویب آیین نامه اجرایی آن در دستور کار قرار دارد)، تدوین شیوهنامههای مرتبط با قانون مدیریت پسماندها و آئین نامه اجرایی آن در زمینه مدیریت پسماندهای عادی، ویژه و….، برگزاری دورههای آموزشی تخصصی برای شهرداریها و دهیاریها و استانداریها.
حال که در روزهای ابتدایی سال ۹۸ قرار داریم از شهرداریها و دهیاریها انتظار دارم به منظور بهبود وضعیت کشور در عرصه مدیریت پسماندها به این موارد توجه لازم معطف کنند:
۱- توجه به انجام مطالعات و پژوهشهای کاربردی و در نظر گرفتن قانون مدیریت پسماندها و آئین نامه اجرایی آن در اجرای اقدامات و فعالیتهای اجرایی مدیریت پسماندهای شهری و روستایی
۲- فرهنگسازی، اطلاعرسانی و ارائه آموزشهای لازم به شهروندان در حوزه مدیریت پسماندها
۳- اجرای بهینه طرحهای تفکیک از مبدا
۴- حمایت مالی و معنوی از مشارکت بخش خصوصی در عرصه مدیریت پسماند
امید است با تلاش پیگیرانه و مسئولانه مدیران اجرایی و شهرداران و کارکنان شهرداریها و دهیاران بتوانیم وظایفمان را در زمینه ایجاد زمین پاک و محافظت ازکره خاکی به نحو احسن انجام دهیم.»
انتهای پیام